Norm voor helmen in de ruitersport herzien

Iedere ruiter heeft het wel eens meegemaakt: van zijn of haar paard gevallen. Proefondervindelijk is soms de beste ervaring, maar een val van een paard niet. Duidelijk wordt dan dat een ruiterhelm (ernstig) hoofdletsel kan voorkomen.
 
Een ruiterhelm moet aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Hiervoor is sinds 1 februari NEN-EN 1384:2012 en ‘Helmen voor de ruitersport’ beschikbaar. Deze norm vervangt de voorgaande edities van norm NEN-EN 1384. Een ruiterhelm is een persoonlijk beschermingsmiddel en moet als zodanig voldoen aan de Europese richtlijn ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’.

Letsel

Duidelijk is dat een dergelijke, deugdelijke helm het leven van de ruiter kan redden. Zelfs wanneer een paard rustig loopt kan een val op het hoofd hersenletsel veroorzaken. Relatief onschuldig is het verliezen van reuk en/of smaak bij een val op het hoofd, maar blijvende invaliditeit en vegeteren komen ook voor.Deze Europese norm geeft onder meer eisen voor toe te passen materialen en de afwerking, evenals testmethoden en -niveaus voor schokabsorptie, en weerstand tegen het doorboren door voorwerpen.

Bron: NEN, het nationale normalisatie-instituut.
 

© Iliadis&Co 2012, op dit artikel rust copyright.

Follow US on

 

© Iliadis & Co. B.V. is statutair gevestigd te Nijmegen. Handelsregister K. v. K. Arnhem, nr 50225286.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s