Twitter geeft toe: ze slaan je adresboek op

Het betreffende knopje 'zoek je vrienden' zoals het er nu nog uitziet in Twitter for iPhone. Beeld NRC


Twitter gaat door het stof. De site geeft toe dat het hele adresboeken downloadt van gebruikers via hun app op de iPhone. Namen, emailadressen en telefoonnummers die in je adresboek op de iPhone staan worden maandenlang opgeslagen.

In de voorwaarden voor het gebruik van de officiële app voor Twitter op de iPhone staat niet expliciet dat Twitter adresboeken binnenhaalt en opslaat. Het bedrijf, zo schrijft de LA Times, belooft die voorwaarden snel aan te passen.

Het lijkt op grasduinen, maar het is downloaden
Op het moment staan de voorwaarden als volgt online:

“You may provide us with additional information to make public, such as a short biography, your location, or a picture. You may customize your account with information such as a cell phone number for the delivery of SMS messages or your address book so that we can help you find Twitter users you know. We may use your contact information to send you information about our Services or to market to you.”

Twitter maakt het in de app mogelijk vrienden te zoeken die je nog niet volgt, maar wel van de dienst gebruik maken, zoals veel apps dat doen. Nu lijkt het alsof de iPhone app van Twitter, ‘Twitter for iPhone’, enkel door je adresboek grasduint naar mensen die ook twitteren, maar allerminst is duidelijk dat Twitter je adresboek meteen downloadt en opslaat. Die data staat vervolgens voor niet minder dan achttien maanden op servers van de microblogdienst.

‘We willen helder communiceren’
Een woordvoerder van Twitter laat aan de LA Times weten dat er een update aankomt voor de app:

“We willen helder en transparant zijn in onze communicatie met gebruikers. In dat licht komt er in onze volgende app-updates, die er snel aankomen, een aanpassing van de taal die wordt geassocieerd met Find Friends – om het explicieter te stellen. In plaats van ‘doorzoek je contactpersonen’ gebruiken we ‘upload je contactpersonen’ en ‘import je contactpersonen’ (in respectievelijk Twitter for iPhone en Twitter for Android).”

Het bedrijf stelt ook dat gebruikers via deze pagina hun contactgegevens kunnen laten verwijderen, door op het knopje ‘remove’ te drukken.

De berichtenservice is niet het eerste bedrijf dat toegeeft data op te slaan die het niet zomaar zou moeten opslaan. Eerder kwam Path met zo’n zelfde opbiechting, waarna de populaire foto-app Instagram gebruikers meteen meer controle gaf over de privacyinstellingen.

Twitter gaat tweets per land censureren
Twitter kwam onlangs al in zwaar sociaal-media-water nadat het bedrijf bekend maakte tweets per land te willen censureren. Daar heeft de netwerksite z’n technologie voor aangepast.

Critici vrezen dat Twitter, dat zich altijd heeft ingezet voor vrijheid van meningsuiting, deze vrijheid ondergeschikt maakt aan de eisen van landen als China. De censuurmaatregel komt juist nu het bedrijf uitbreidt naar nieuwe landen in een poging om zijn publiek te verbreden en meer geld te verdienen.

Bron:via nrc.nl.

 

© Iliadis&Co 2012, op dit artikel rust copyright.

Follow US on

 

© Iliadis & Co. B.V. is statutair gevestigd te Nijmegen. Handelsregister K. v. K. Arnhem, nr 50225286.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s